DIY kraft untuk wedding adik

Tak lama lagi adik aku nak kawin.....so as a big sister aku kenalah buat persiapan sedikit untuk adik aku......untuk Majlis sambut menantu, akan dibuat di rumah aku.....senang sebab dekat sikit .....kalau nak buat di kampung susah jugak sebab jauh bagi pihak perempuan nak datang, lebih2 lagi musim hujan....Faham2 ajelah....kawasan pantai Timur ......

Adik aku tak nak buat besar-besaran sangat, cukuplah bagi pihak sebelah perempuan aje................dia nak simple sahaja sebab tetamu yang dijemput pun taklah ramai....Paling seronok mak akulah....maklumlah dah lama menunggu..................tapi pelamin tetap buat.....untuk sessi fotografi.........

Idea macamana nak save budget............harap2 idea aku ni menjadilah.

mula2 aku bukak dan potong kertas riben ni.....aku tak tahulah apa namanya tapi biasanya boleh didapati di kedai giftshop.....(bentuk asal macam tali)

riben organza.....potong mengikut saiz kertas tadi.....

ikat bersama dengan kertas tali menggunakan dawai bunga....boleh diselitkan bersama riben satin yang halus....

pacakkan pada foam hijau.....(murah sikit) tapi bila aku start pacak riben banyak2 ....ianya nampak tak berapa cantik sebab foam tadi berbentuk 4 segi.....


bukak balik....guna pisau NT(cutter yang ada jual kat mana2 kedai alat tulis tu) aku bentukkan menjadi bulat....agak2 ajelah......(foam ni gatal sikitla....atau aku yang yang sensitiF) tapi kalau rajin bagilah bulat betul2....atau kalau ada budget lebih ,beli aje yang dah siap....satu biji RM3.00...........lepas tu masukkan dawai between foam tu.....nanti senang nak ikat dengan tali.......


pacak banyak2.....masukkan bunga tiruan kat celah2 riben ini......

bunga yang dipilih......sebenarnya aku nak cari warna purple gelap tapi tak ada....pastikan saiz bunga yang tak terlalu besar nanti nampak tak cantik .............

dah siap 3.......bahagian bawah tu aku letakkan pearl kecil yan berjuntai supaya nampak lagi menarik......hiasan ni aku nak gantung di bahagian pelamin......ada beberapa bola pompoms yang perlu aku siapkan.....mungkin aku nak mix pelbagai saiz......kalau sempat ,untuk khemah tetamu aku nak gantung jugak.....biar pun majlis kecil tapi memorable.......harap2 aku ada masa lagi......




3 comments:

Bea said...
This comment has been removed by a blog administrator.
tomei said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mimis said...

Cantiknyerrrr.. creatibe btul laa :) lebih murah kan...

Post a Comment